Коротко про статті Кримінального кодексу України, пов’язані з поборами






1. Стаття 189 КК України – вимагання, тобто вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання).
Наприклад, вимагають гроші і шантажують зниженням оцінювання, нездачою іспиту, невидачею атестату тощо.2. Стаття 190 КК України – шахрайство, тобто заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство). Наприклад, взяли кошти на ремонт даху школи, а знали, що його відремонтують за кошти місцевого бюджету.



3. Стаття 191 КК України - Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.
Якщо за шахрайство можуть притягнути до відповідальності батьків, то за цією статтею до відповідальності можуть притягнути лише посадовців навчального закладу або благодійного фонду. 4. Стаття 368 КК України – хабар, тобто Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища. Наприклад при  прийнятті дитини в школу.
Вимагання коштів під різними приводами може проявитися і в більш витонченій формі, що не виключає кримінальної відповідальності.І наостанок хочу зауважити, що першою причиною недофінансування в освіті є фінансування з боку батьків.Ви завжди можете звернутися до навчального закладу чи районного управління освітою  із запитом про надання бюджетного запиту школи – документу у якому відображені потреби школи.
обгрунтування безоплатності освіти

Коментарі