Чи можна займатися спортом на шкільних спортивних снарядах?


Шкільні майданчики  
 Неодноразово виникало питання – чи мають право діти гуляти на території спортивних майданчиків шкіл та інших навчальних закладів?

У законодавстві ми не знайдемо відповідного правового регулювання і це пов’язано з тим, що наше законодавство еволюціонує від законодавства СРСР. В радянські часи діти гуляли скрізь і усюди. Та що там казати, кожен з нас в радянські часи, будучи хлопчаком встиг побувати на території або біля території  суперсекретних заводів оборонпрому (я наприклад  побував на бронетанковому заводі).
Діти гуляли скрізь. Пів дитинства грав у футбол на шкільних стадіонах, в дитсадку, тощо
Законодавець не передбачив законодавчого закріплення поняття шкільних майданчиків, тому що усі вони спортивні майданчики.   


Доступність спортивних майданчиків.
 
Питання фізичної культури і спорту врегульовані відповідним законом.
Стаття 3 цього Закону визначає право громадян у сфері фізичної культури і спорту.
Громадяни мають право займатися фізичною культурою і спортом незалежно від ознак раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.
Це право забезпечується шляхом:
- вільного вибору видів спорту та фізкультурно-спортивних послуг;
- доступності та безпечності занять фізичною культурою і спортом;
- захисту прав та законних інтересів громадян;
- створення закладів фізичної культури і спорту;
- об'єднання громадян у громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості;
- здобуття спеціальної освіти та здійснення відповідної професійної діяльності.
Перелік способів забезпечення права громадян на зайняття спортом не передбачає всебічного і безоплатного доступу.

Фізична культура учнів і студентів
Закон містить немаленьку  статтю 26 присвячену фізичній культурі в закладах освіти. В ній йдеться про заходи спрямовані на підвищення фізичної культури вихованців, учнів та студентів.
Найцікавішою, на мій погляд, є частина 8 цієї статті, яка передбачає,  що «Керівники навчальних закладів зобов'язані забезпечувати створення сприятливих умов для належної рухової активності учнів та студентів»
Вказана норма у поєднанні з ч. 1 ст. 3 цього Закону фактично дозволяє будь-яким учням і студентам користуватися спортивними майданчиками незалежно від часу доби та пори року.
Керівник навчального закладу не може заборонити учням і студентам користуватися спортивними снарядами з тих підстав, що учень і студент не навчаються саме у цьому навчальному закладі.
Крім цього ч. 11 ст. 48 Закону забороняє обмеження доступу до спортивних споруд особам з інвалідністю.

Фізична культура в сільській місцевості
Виконавчі органи сільських, селищних рад, підприємства, установи та організації агропромислової галузі, що розташовані в сільській місцевості, сприяють доступності мешканцям села, селища спортивних споруд відповідних навчальних закладів для занять фізичною культурою.
Таким чином у сільській місцевості  спортивні споруди навчальних закладів є вільними для доступу не лише учнів і студентів, але й мешканців цього села чи селища.

Навчальні заклади без спортивних споруд.
Частина 11 ст. 48 Закону встановлює заборону на проектування, будівництво нових і реконструкція діючих дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів без передбачених нормативами вимог до спортивних споруд та функціональних приміщень


Щодо дитячих майданчиків за межами навчальних закладів читайте тут https://advokatgryb.blogspot.com/2019/07/blog-post_31.html 

Які заходи необхідно вжити керівнику школи та небайдужим громадянам, у разі неналежного стану спортивного майданчику чи спортивних снарядів  читайте тут https://advokatgryb.blogspot.com/2019/07/blog-post_27.html 

Члени групи "Закон і Освіта" https://www.facebook.com/groups/zakonosvita/ у Facebook та однойменного каналу в Telegramm одними з перших читають мої публікації.


Швидше за них читають лише підписники цього блогу

Коментарі