Дії педагога при дитячому травматизмі




Мене продовжує шокувати ця цифра - щодня в Україні травмується близько 1000 дітей. І це лише офіційні дані!
Порядок розслідування побутового та кримінального травматизму, права батьків  та обов’язки  керівництва, дії класного керівника врегульовані у Положенні про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, затвердженому наказом Міносвіти. http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1093-01.

Нерідко дитячий травматизм стає причиною конфлікту з батьками, що породжує скарги, а інколи і обґрунтовані на учителя чи керівника начального закладу. У цій статті хочу розповісти про найпопулярніші помилки класного керівника і як правильно діяти, щоб не бути винним в усіх гріхах світу.
Отже по порядку.


І етап. Дитина травмувалася.
Учителю, вихователю, класному керівнику чи викладачу необхідно зробити лише три речі, і саме за невиконання їх Вас можуть притягнути до відповідальності :
1.      Термiново органiзувати надання першої медичної допомоги потерпiлому, у разі необхідності - його доставку до лікувально-профілактичного закладу. І тут увага Ваш обов’язок – не надати першу медичну допомогу а саме організувати її надання. Звісно, якщо Ви впевнені, що можете самостійно її надати – можете це зробити. Як організувати надання медичної допомоги – викликати швидку медичну допомогу або організувати доставку потерпілого у лікарню.
2.      Зберегти обстановку на мiсцi в тому станi, в якому вона була на момент подiї (якщо це не загрожує життю i здоров'ю тих, хто там перебуває, i не призведе до бiльш тяжких наслiдкiв);
3.      Повідомити про те, що сталося, керівника навчального закладу та особу, на яку покладено відповідальність за охорону праці, безпеку життєдіяльності в навчальному закладі. 
Важливо: не Ваш обов’язок повідомляти батьків дитини, цей обов’язок лежить на керівнику навчального закладу. Тому Ви можете повідомити батькам у двох випадках – якщо сам травмований Вас попросить, або якщо керівник навчального закладу сам дасть Вам таке доручення. Якщо у Вас немає номера телефону батьків спробуйте відмовитись або попросіть керівника дати вказівку працівнику, відповідальному за ведення особових справ дітей повідомити Вам номер телефону батьків. Повідомлення поліції теж відноситься до кола обов’язків керівника навчального закладу.
Рекомендую (якщо обстановка дозволяє) повідомити керівника за допомогою спочатку повідомлення, а потім у телефонному режимі. В такий спосіб Ви зможете захистити себе від звинувачень, що Ви замовчали нещасний випадок.
 Якщо нещасний випадок трапився пiд час походiв, екскурсiй або iнших заходiв поза територiєю району (мiста), де розташовано навчальний заклад, особа, відповідальна за проведення заходу, негайно повiдомляє також орган управлiння освiтою за мiсцем подiї.  
Типові помилки:
1.      Неповідомлення керівника навчального закладу.
2.      Не вжили заходів до надання медичної допомоги.

Отже після того, як Ви забепечили незмінність обстановки, організували надання першої медичної допомоги та повідомили керіника, Ваші, передбчаені законом функціії вичерпались. Дальше діє керівник. Якщо Вам цікаво, що він має робити, Ви це можете прочитати тут

ІІ. Етап. Дитину забрали. Вона на лікарняному.
Чи лежить вона в лікарні, чи удома Вам потрібно поцікавитися її здоров’ям.  Це:
1) Ввічливо.
2) Знати діагноз, а отже тяжкість отриманої травми. У разі перелому кісток, пошкодженні життєвоважливих органів ймовірно у дитини тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості або навіть тяжкі тілесні ушкодження. А це важливо, тому щ о може виникнути питання про Вашу кримінальну відповідальність. Я Вас не лякаю. Це буває дуже рідко, коли вчитель дійсно «забив» на дітей, або сам умисно чи ні заподіяв дитині т










ілесне ушкодження.  
3) Ви дізнаєтесь про відношення батьків до Вас чи інших працівників  навчального закладу, їх можливого наміру скаржитись чи навіть ініціювати кримінальне переслідування. Вам непотрібно про це питати батьків. Вони самі висловлять свою позицію, якщо і не скажуть прямо – натяк Ви все одно почуєте. 

            Якщо у дитини серйозні травми або вважаєте, що батьки можуть ініціювати кримінальне переслідування  краще порадитися з адвокатом.

Про права батьків Ви можете почитати тут




ІІІ Етап. Розслідування нещасного випадку.
Спочатку Вам потрібно прослідкувати, щоб Вас випадково не включили в склад комісії з розслідування нещасного випадку. Ви і не маєте права входити в склад цієї комісії, і висновки розслідування можуть бути оскаржені на цій підставі, або їх об’єктивність може бути піддана сумніву.
Те, що Ви не входите в склад комісії, це не означає, що комісія розгляне його без Вас, як свідка. Ви не позбавлені права захищати себе. Якщо Вам є за що хвилюватися підготуйте письмові пояснення, краще з допомогою адвоката або відмовтеся від дачі пояснень на підставі ст. 63 Конституції.
Якщо висновки комісії стосуються Вас, попросіть копію акта розслідування. Якщо Вам відмовлять – зверніться письмово і попросіть письмову відмову. Вони Вам можуть знадобитися.

 
Уважне дотримання дорожньої карти дозволить Вам повноцінно захистити Ваші права, знизить ризик надходження скарг та судових позовів.

Коментарі