Чи вплине воєнний стан на освітні процеси


Відповідно до Указу Президента України № 393/2018 від 26.11.18 під час воєнного стану можливе обмеження ряду конституційних прав і свобод громадян, серед яких право на освіту. Які саме права обмежуються читайте тут


Обмеження права на освіту викликало хвилю обурення під час затвердження Указу Верховною Радою України та спричинило масове занепокоєння серед освітян та батьків, особливо тих, які проживають на території 10 областей, де вводиться воєнний стан.

Однак, за офіційною інформацією Кабінету Міністрів України,  затверджений парламентом Указ Президента України, яким запроваджується воєнний стан у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії терміном на 30 днів, жодним чином не впливає на звичну роботу закладів освіти сьогодні.
Аналогічне повідомлення міститься на сайті МОНУ.
Будь-які зміни можливі винятково у разі, якщо цього потребуватиме безпека дітей та захист країни. За таких умов Міністерство, а також інші уповноваженні органи, оперативно інформуватимуть про це. МОН просить вчителів, батьків, керівників закладів та всіх дотичних до освіти зберігати спокій та діяти раціонально з увагою поставитися до дітей. Вони мають почуватися у безпеці – емоційній та фізичній. Це обов’язкова умова для успішного навчання та розвитку, і це та частина роботи, яка найперше залежить від дорослих».
Відповідно до п. 6 вищезгаданого Указу Головнокомандувач зобов’язав  Обласні, Київську міську державні адміністрації, органи місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.
В областях, в яких запроваджується воєнний  стан, у випадку загрози, навчальні заклади можуть тимчасово перейти  з підпорядкування районних управлінь освітою до підпорядкування таких  рад оборони.

Коментарі