Реакція керівника навчального закладу на дитячу травму






Щодня в Україні травмується 1000 дітей. Дитячий травматизм посідає перше місце з дитячої смертності.
Далеко не останнє місце отримання травми – школа, дитсадок, профтехучилища та виші.
Порядок розслідування побутового та кримінального травматизму, права батьків  та обов’язки  керівництва навчального чи виховного закладу врегульовані Положенні про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, затвердженому наказом Міносвіти. Ви з легкістю можете його знайти в інтернеті.
Нерідко дитячий травматизм стає причиною конфлікту з батьками, що породжує скарги, а інколи і обґрунтовані на учителя чи керівника навчального закладу.
У цій статті хочу розповісти про найчастіші помилки керівника школи і як правильно діяти керівнику навчального закладу, щоб максимально захистити себе, учителя та школу.
1.      Не відкрию таємницю керівнику закладу, що у першу чергу треба з’ясувати характер травми, обставини її заподіяння ( в двох словах). Тут знайдете рекомендації педагогу, який перший дізнався про травмування дитини. https://advokatgryb.blogspot.com/2018/11/blog-post_16.html
2.      Переконатися, що дитині надали першу допомогу, якщо це можливо.
3.      Переконатися, що  викликали швидку. Якщо Вас запевнили, що немає доцільності викликати швидку – особисто переконайтеся у цьому.
4.      Якщо дитина отримала особливо небезпечну травму або від умисних дій – переконайтеся, що збережена обстановка злочину і повідомте поліцію.
5.      Повідомити батьків.
Зверніть увагу! Не чекати поки батьки скажуть, що треба викликати швидку – це найчастіша помилка і саме через неї виникають конфлікти. Дивним є те, що нерідко бояться без дозволу батьків викликати швидку, чомусь вважають, що не мають права. Мабуть у цьому є доля правди Ви не маєте такого права – класний керівник, або інша особа яка виявила травматизм зобов’язані це зробити. Їм не потрібен дозвіл директора або класного керівника.
6.      З’ясувати  в який лікувальний заклад направили дитину та направити запит про характер травми.
7.      Про дитячий травматизм кримінального характеру класний керівник зобов’язаний повідомити  поліцію та прокуратуру. Краще це зробити цього ж дня, письмово, рекомендованим листом.  
8.      Упродовж доби видати наказ  про створення комісії з розслідування  нещасного випадку у складі не менше 3 осіб – відповідний заступник, відповідальний за охорону праці та представник педколективу. Якщо навчальний заклад має менше 20 працівників, цим питанням займається районне управління/відділ освіти.
Затвердити акт розслідування та забезпечити надсилання примірників, а не їх копій потерпілому; керівнику структурного пiдроздiлу навчального закладу, де стався нещасний випадок; відповідальному з охорони праці; управління освітою; архiву навчального закладу.

Уважне дотримання дорожньої карти дозволить Вам повноцінно захистити Ваші права, знизить ризик надходження скарг та судових позовів.

В яких випадках про водиться розслідування тисніть тут https://advokatgryb.blogspot.com/2018/11/blog-post_14.html 

Коментарі