Преміювання молодих вчених.


Сьогодні Верховна Рада України планує розглянути проект Постанови Верховної Ради України “Про Премію Верховної Ради України молодим ученим“.
На даний час процедура призначення премії Верховної Ради України молодим ученим регулюється Постановою Верховної Ради України “Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок“ та відповідним положенням, які були розроблені і прийняті ще 16 березня 2007 року. Пройшло більше десяти років з часу їх прийняття і низка їх норми потребують уточнення.
Згідно з наведеною Постановою від 2007 року щорічно присуджується 20 премій Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок розміром 20 тисяч гривень кожна. З того часу інфляція суттєво нівелювала фінансову складову цієї Премії, оскільки у 2007 році 20 тисяч гривень були суттєвим стимулом для молодих науковців вибороти на конкурсних засадах престижну нагороду. Сьогодні значна частина Премії може бути потрачена лише на оформлення документів на конкурс і приїзду іногородніх науковців до столиці для отримання диплому та відзнаки. Наразі премія Президента України для молодих вчених збільшена до 40 тис. грн, а премія Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України до 50 тис. грн. Тому Проектом Постанови запропоноване суттєве збільшення розміру Премії Верховної Ради України для відновлення її престижу, а також збільшено кількість премій до 30.
Крім того, потребує вдосконалення сама процедура висування та відбору робіт науковців на присудження Премії.
Потребують чіткого визначення структури, які можуть висувати роботи на отримання Премії. Так, Проектом Постанови передбачено висунення науковців вченими радами наукових установ або організацій, закладів вищої освіти, підприємств, а також можливість усіх перерахованих структур незалежно від підпорядкування проводити свої подання через Міністерство освіти і науки України.
Проектом Постанови також уточняються вимоги до науковців, роботи яких можуть претендувати на присудження Премії, зокрема зростає вік докторів наук до 40 років.
Оновлено у новому Проекті Постанови і назву самої Премії, знято оціночні характеристики, як от «найталановитішим», які є неприпустимими у нормативних актах, знято також назву галузі «фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок», оскільки молоді вчені загалом працюють саме у цій галузі.
Проект Постанови має за ціль вдосконалення процедури висування, відбору і нагородження лауреатів Премії, а також покращення адресної підтримки молодих учених України за рахунок збільшення кількості премій та її грошової частини, зростання віку докторів наук, які можуть отримувати Премію, створення додаткових можливостей і стимулів для проведення молодими науковцями фундаментальних і прикладних наукових досліджень з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, сприяння розвитку вітчизняної науки і техніки, підвищення престижу наукового працівника та його ролі у суспільстві.
Важливо - затверджується нове Положення про Премію Верховної Ради України молодим ученим, опис диплома та опис нагрудного знака лауреата Премії. Даються доручення щодо планування необхідного фінансування для виплати Премії та вручення відповідних дипломів і нагрудних знаків. Визначаються положення щодо втрати чинності попередньої Постанови Верховної Ради України “Про Премію Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок “, а також набуття чинності нової.

На реалізацію заходів Проекту Постанови потрібно додатково, починаючи з 2020 року, орієнтовно 3 057 800 гривень, які необхідно передбачити Державним бюджетом України на 2020 та наступні роки.
Така сума обґрунтовується тим, що Премія на момент прийняття у 2007 році складала 20 тисяч гривень або 3960 американських доларів. Зараз такій валютній сумі відповідає понад 110 тисяч гривень.
У зв’язку з щорічною інфляцію визначена тверда сума нівелюється, тому прийнятною є форма прикріплення її до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який частково індексується. На 1 січня 2019 року цей показник складає 1921 гривню. Тому 110 тисяч гривень зараз будуть відповідати приблизно 57 прожитковим мінімумам для працездатних осіб.
Пропонується визначити розмір Премії – 60 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, оскільки такий же розмір пропонується встановити і для стипендії Верховної Ради України молодим ученим – докторам наук, щоб врівноважити їх. Це вже є та сума, за яку сьогодні є сенс боротися молодим ученим.
Відповідно до норм бюджетного планування отримувати підвищені розміри Премії лауреати почнуть лише з 2020 року за конкурсом 2019 року, для цього Верховній Раді України потрібно прийняти ці зміни оперативно, щоб новий конкурс відбувся уже за новими правилами.

На думку авторів такий Проект Постанови не потребує проведення консультацій з громадськістю.

Автори проекту - народні депутати України – члени Комітету з питань науки і освіти    Співаковський О.В., Литвин В.М.,  Кремінь Т.Д.,    Констанкевич І. М.,      Кириленко І.Г. та головний консультант Секретаріату Комітету  Левчук О.М. Вони очікують, що прийняття проекту Постанови призведе до збільшення кількості премій та її грошової частини, зростання віку докторів наук, які будуть брати участь у конкурсі, а отже і самого конкурсу, вдосконалення процедури відбору і вручення Премії Верховної Ради України. Це також сприятиме покращенню здійснення адресної підтримки молодих учених та створенню додаткових можливостей і стимулів для проведення ними фундаментальних і прикладних наукових досліджень та науково-технічних розробок з пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки, а також підвищенню престижу наукових працівників та їх ролі у суспільстві, закріпленню молодих учених у вітчизняних наукових установах, розвитку науки та науково-технічної діяльності, стимулюванню інноваційного розвитку держави.


Коментарі