Цікаво про ГПД.



Відповідно до Державних санітарних правил і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01) врегульовано деякі питання діяльності ГПД. 
У групах продовженого дня прогулянка для школярів повинна бути не меншою ніж 1,5 години протягом дня.

Для першокласників, які відвідують групи продовженого дня, необхідно організувати щоденний 1,5-годинний денний відпочинок (сон).
Самопідготовку учнів слід розпочинати із 16 години. Тривалість самопідготовки визначається класом навчання. У 1-му класі домашні завдання не задаються. 
Обсяг домашніх завдань має бути таким, щоб витрати часу на їх виконання не перевищували
1. 2 клас - 45 хв. 
2. 3 клас - 1 год. 10 хв. 
3. 4 клас - 1 год. 30 хв.
4. 5-6 клас - 2,5 год. 
5. 7-9 класах - 3 год.
6. 10-12 клас - 4 год. 

Підручники та навчальні посібники учнів першого класу рекомендується зберігати у класі.
Дозволяється використовувати підручники та навчально-дидактичні посібники для учнів 1-12 класів, які мають відповідний гриф Міністерства освіти і науки України та дозвіл Міністерства охорони здоров'я України.
Найкращим поєднанням видів діяльності дітей у групах продовженого дня є рухлива активність на повітрі до початку самопідготовки (прогулянки, рухливі і спортивні ігри, суспільно корисна праця на пришкільній ділянці тощо), а по завершенні самопідготовки - участь у заходах емоційно-розвиваючого характеру (робота в гуртках, ігри, підготовка і проведення концертів самодіяльності, вікторин тощо).
Учні зараховуються до групи продовженого дня за згодою (заявою) батьків або осіб, які їх замінюють. На підставі заяви батьків (осіб, які їх замінюють) дозволяється відпускати дітей у зручний для батьків час. 
Цікаво, що цим Санпіном передбачено, що у школі мають бути окремі класи для ГПД – «У будівлях загальноосвітніх шкіл передбачаються такі функціональні групи приміщень: класні кімнати, навчальні кабінети, лабораторії з лаборантськими, кабінети трудового навчання та профорієнтації, продовженого дня, фізкультурно-спортивні, приміщення харчоблоку, медичні, актовий зал, бібліотека, адміністративні, допоміжні приміщення - вестибюль, рекреації, гардероби, санітарні вузли з технічними приміщеннями тощо.».
Такі приміщення для організації продовженого дня для учнів загальноосвітніх навчальних закладів слід передбачити із розрахунку 20 відсотків від загальної кількості учнів 1-4 класів і 10 відсотків - учнів 5-9 класів. 
Для таких приміщень продовженого дня рекомендується східна орієнтація будівлі, підведення холодної та гарячої води J.

Коментарі