Вихователь ГПД. Це зобовязаний знати і робити

15. ВИХОВАТЕЛЬ в освітніх установах і їх структурних підрозділах (інтернаті при школі, гуртожитку, групах, групах продовженого дня тощо)
(Код КП - 3340)

Завдання та обов’язки. 
1.      Здійснює діяльність по вихованню дітей в освітніх установах і їх структурних підрозділах (інтернаті при школі, гуртожитку, групах, групах продовженого дня тощо), інших установах і організаціях.
2.      Сприяє створенню сприятливих умов для індивідуального розвитку і морального формування особи тих, які навчаються, вихованців, вносить необхідні корективи в систему їх виховання.  Здійснює вивчення особи тих, які навчаються, їх схильностей, інтересів, сприяє зростанню їх пізнавальної мотивації і становленню їх навчальної самостійності, формуванню компетентностей; організовує підготовку домашніх завдань.
3.      Створює сприятливе мікросередовище і морально-психологічний клімат для кожного вихованця.
4.      Сприяє розвитку спілкування вихованців.
5.      Допомагає вихованцеві вирішувати проблеми, що виникають у спілкуванні з товаришами, учителями, батьками (особами, які  їх заміняють).
6.      Здійснює допомогу вихованцям в навчальній діяльності, сприяє забезпеченню рівня їх підготовки державного освітнього стандарту, що відповідає вимогам, державним освітнім вимогам.
7.      Сприяє здобуттю додаткової освіти вихованцям через систему гуртків, клубів, секцій, об'єднань, організованих в установах, за місцем проживання.
8.      Відповідно до індивідуальних і вікових інтересів тих, які навчаються, вихованців удосконалює життєдіяльність колективу тих, які  навчаються, вихованців.
9.      Дотримується прав і свободи тих, які навчаються, вихованців, несе відповідальність за їх життя, здоров'я і безпеку в період освітнього процесу.
10.  Проводить спостереження (моніторинг) за здоров'ям, розвитком і вихованням тих, які навчаються, вихованців, у тому числі за допомогою електронних форм.
11.  Розробляє план(програму) виховної роботи з групою тих, які навчаються, вихованців.
12.  Спільно з органами самоврядування тих, які навчаються, вихованців веде активну пропаганду здорового способу життя.
13.  Працює в тісному контакті з учителями, педагогом-психологом, іншими педагогічними працівниками, батьками (особами, які їх заміняють) тих, які навчаються, вихованців.
14.  На основі вивчення індивідуальних особливостей, рекомендацій педагога-психолога планує і проводить з тими, які навчаються, вихованцями з обмеженими можливостями здоров'я корекційно-розвиваючу роботу (з групою або індивідуально).
15.  Координує діяльність помічника вихователя, молодшого вихователя.
16.  Бере участь в роботі педагогічних, методичних рад, інших формах методичної роботи, в роботі по проведенню батьківських зборів, оздоровчих, виховних і інших заходів, передбачених освітньою програмою, у організації і проведенні методичної і консультативної допомоги батькам (особам, які їх заміняють).
17.  Вносить пропозиції по вдосконаленню освітнього процесу.
18.  Забезпечує охорону життя і здоров'я тих, які навчаються, вихованців під час освітнього процесу.
19.  Виконує правила по охороні праці і протипожежної безпеки.
20.  При виконанні обов'язків старшого вихователя разом з виконанням обов'язків, передбачених за посадою вихователя, здійснює координацію діяльності вихователів, педагогічних працівників в проектуванні розвиваючого освітнього середовища освітньої установи.
21.  Надає методичну допомогу вихователям, сприяє узагальненню передового педагогічного досвіду, підвищенню кваліфікації вихователів, розвитку їх творчих ініціатив.
22.  Підвищує фаховий і кваліфікаційний рівень.

Повинен знати: 
1.      закони України щодо розвитку освітньої галузі, інші нормативно-правові акти, що регламентують освітню діяльність; пріоритетні напрями розвитку освітньої галузі України;
2.      Конвенцію про права дитини; педагогіку, дитячу, вікову і соціальну психологію;
3.      психологію стосунків, індивідуальні і вікові особливості дітей і підлітків, вікову фізіологію, шкільну гігієну;
4.      методи і форми моніторингу діяльності тих, що навчаються, вихованців;
5.      педагогічну етику; теорію і методику виховної роботи, організації вільного часу тих, що навчаються, вихованців; методи управління освітніми системами;
6.      сучасні педагогічні технології продуктивного, диференційованого, розвиваючого навчання, реалізації компетентнісного підходу; методи переконання, аргументації своєї позиції, встановлення контактів з тими, що навчаються, вихованцями різного віку, їх батьками (особами, які їх заміняють), колегами по роботі; технології діагностики причин конфліктних ситуацій, їх профілактики і дозволу;
7.      основи екології, економіки, соціології;
8.      трудове законодавство;
9.      основи роботи з текстовими редакторами, електронними таблицями, електронною поштою і браузерами, мультимедійним устаткуванням;
10.  правила внутрішнього трудового розпорядку освітньої установи;
11.  правила по охороні праці та пожежної безпеки.


Коментарі