Освітні новини Верховної Ради України 11.04.19.


1.     Упродовж тижня у ВРУ зареєстровані наступні законопроекти, у яких Комітет ВРУ з питань науки і освіти визначено як головний:

05.04.2019
Проект Закону про повну загальну середню освіту
08.04.2019
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання дозвільної системи у сфері господарської діяльності з метою зниження адміністративного тиску на суб'єктів господарювання
10.04.2019
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення захисту педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників
11.04.2019
Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"

Короткий огляд законопроектів 10204 та 10214 читайте незабаром у інших статтях.


2. Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти на цьому тижні відзначився активністю:
09.04.19 відбулося засідання Комітету. На засіданні розглядалося два питання :
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності (реєстр. № 9385 від 10.12.2018, КМУ).
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти (реєстр. № 8188 від 23.03.2018, н.д.І.Констанкевич, Т.Батенко, В.Шевченко, В.Дідич, О.Дубінін, А.Денисенко, В.Купрій, О.Дехтярчук, В.Яніцький, І.Гузь).
Цей законопроект нерозривно пов‘язаний з уже відомою Вам статтею 61 Закону України «Про освіту».
На думку авторів, яка міститься в пояснювальній записці до законопроекту :

Водночас законодавцем не було внесено відповідні зміни у низку законів України щодо видів профільної освіти, зокрема в Законах України «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту».
На практиці це призвело до того, що на педагогічних працівників закладів дошкільної освіти і закладів позашкільної освіти таке збільшення умов оплати праці не було поширене, що спричинило значну соціальну несправедливість та напругу в середовищі педагогічних працівників.
         Очевидно, що автори законопроекту не знали, що ст. 61 Закону України «Про освіту» не діє. Але сама по собі ст. 61 поширює свою дію на всіх педагогічних працівників.

Хто відноситься до педагогічних працівників, можете почитати тут - https://advokatgryb.blogspot.com/2019/03/blog-post_4.html .


А Ви підписали петицію, яка дозволить суттєво підняти заробітну плату освітянам ? –

Вказаний законопроект  25.03.19 отримав помірно негативний висновок  Головного науково-експертне управління ВРУ. Експерти рекомендують за результатами розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання
Незважаючи на це 10.04.19 Комітет підтримав законопроект та рекомендує прийняти за основу.
Тепер слово за народними депутатами України.

Також, 10 квітня 2019 року Комітетом проводилися парламентські слухання на тему: "Збалансований розвиток людського капіталу в Україні: завдання освіти і науки".
Детальніше можна прочитати на сайті Комітету.






 
3. Стан проходження петиції: 284 голоси.
Залишилось до кінця голосування 64 дні.
Негатив – за темпами підписання ми знаходимося на 11 позиції.
Позитив: відсутній.



Нагадую, що проголосувати за петицію, яка стосується підвищення заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників  Ви можете на офіційному сайті Верховної Ради України. https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/5214?aname=published

Інструкція з підтримання петиції знаходиться тут - https://advokatgryb.blogspot.com/2019/03/blog-post_15.html 



Приєднуйтесь до команди "Закон і Освіта" ! Педагоги варті кращого життя!

Також усі мої статті Ви можете знайти в групі "Закон і Освіта" у Фейсбук https://www.facebook.com/groups/zakonosvita/ 

Нагадую, що першими дописи читають читачі блогу і підписники каналу в Telegramm https://t.me/zakoniosvita.





Коментарі