Освітні новини Верховної Ради України 12.05.19


Зважаючи на президентські вибори та травневі свята, останній випуск освітніх новин датований 11.04.19 тож буду викладати інформацію за останній місяць.

 Упродовж місяця у ВРУ зареєстровані наступні законопроекти, у яких Комітет ВРУ з питань науки і освіти визначено як головний:

22.04.2019
Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України"
22.04.2019
Проект Постанови про відхилення проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо виконання резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи стосовно забезпечення прав корінних народів, національних меншин України на навчання рідною мовою
23.04.2019
Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти
23.04.2019
Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу у сфері інтелектуальної власності
26.04.2019
Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення належних соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
12.04.2019
Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ
23.04.2019
Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо удосконалення діяльності, пов'язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв
07.05.2019
Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг закладами вищої освіти

Зупинюся на проектах законів в частині, що стосуються освіти:
1.1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення належних соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Автор Наталія Королевська.  Законопроект  альтернативний до законопроекту Кабінету Міністрів України.
Обидва законопроекти мають однакові норми що стосуються прав чорнобильців  влаштовувати своїх дітей до дошкільних навчальних закладів. Законопроекти пропонують виключити норму, що право чорнобильців поширюється на дошкільні навчальні заклади НЕЗАЛЕЖНО від відомчої приналежності.  
Простіше кажучи після прийняття законопроектів у такій редакції дитсадки МВС, СБУ, інших відомств уже не будуть  зобов’язані приймати дітей чорнобильців.
Також законопроект Королевської має цікаву норму :
Потерпілим дітям, зазначеним у пунктах 1-6 статті 27 цього Закону, та їх батькам надаються такі гарантовані державою компенсації та пільги:
12) виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі і тих, які не знаходяться в обліковому складі шкіл), якщо діти не перебувають на повному державному забезпеченні, здійснюється в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.
Пишіть свою думку з приводу саме цієї норми тут, у блогу або під дописом у групі «Закон і Освіта».

1.2 Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо стимулювання інноваційної діяльності бюджетних установ. Автори члени Комітету науки і освіти – Скрипник і Співаковський.
Законопроект пропонує надати бюджетним установам (науковим установам, закладами вищої освіти) право вносити до статутного капіталу наукового парку або іншого суб’єкта підприємницької діяльності нематеріальні активи для подальшої їх комерціалізації, а прибуток від їх діяльності бюджетні установи отримати не можуть, оскільки є неприбутковими, а серед джерел їх власних надходжень, передбачених статтею 13 Бюджетного кодексу України, відсутні такі кошти, що отримуються у вигляді дивідендів, розпорядження частками (акціями) у статутних капіталах господарських товариств.
Важливою новелою проекту також є доповнення статті 29 частини другої у пункті 17, зокрема після слів «державна власність» доповнити словами: «...окрім дивідендів (доходу), нарахованих на акції (частки, паї) господарських товариств, визначених абзацом п’ятнадцятим частини четвертої статті 13». Така правка дозволить включення до власних надходжень бюджетних установ (закладів вищої освіти та наукових установ) коштів отриманих у вигляді дивідендів, розпорядження частками (акціями) у статутних капіталах господарських товариств та можливості їх використання для організації їх основної діяльності.
Простіше кажучи – наукові установи зможуть вкладати результати своєї наукової роботи та отримувати дохід за них.

1.3 Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо удосконалення діяльності, пов'язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв. Внесений Кабімном.
Законопроект не стосується освіти.

1.4 Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг закладами вищої освіти. Автор – депутат Кірш.
Законопроект передбачає звільнення вищих навчальних закладів усіх  форм власності від сплати податку на нерухоме майно та  плати за землю.



2. Комітет Верховної Ради України з питань науки та освіти 26 квітня провів  засідання. 15 травня має відбутися чергове засідання комітету.
Інформація з офіційного  сайту не відкривається з технічних причин. Обставини з’ясовуються.

3. Стан проходження петиції: 325 голосів.
Залишилось до кінця голосування 33 дні.
Негатив – за темпами підписання ми знаходимося на 28 позиції.
Позитив: відсутній.



Нагадую, що проголосувати за петицію, яка стосується підвищення заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників  Ви можете на офіційному сайті Верховної Ради України. https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/5214?aname=published

Інструкція з підтримання петиції знаходиться тут - https://advokatgryb.blogspot.com/2019/03/blog-post_15.html


Приєднуйтесь до команди "Закон і Освіта" ! Педагоги варті кращого життя!

Також усі мої статті Ви можете знайти в групі "Закон і Освіта" у Фейсбук https://www.facebook.com/groups/zakonosvita/ 

Нагадую, що першими дописи читають читачі блогу і підписники каналу в Telegramm https://t.me/zakoniosvita.





Коментарі