Одинока матір/батько

Одинокою матір‘ю або батьком є той з батьків (опікунів чи усиновителів), хто виховує дитину самостійно.
Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє статусу одинокої матері. (як стягнути аліменти читайте тут https://advokatgryb.blogspot.com/2020/01/blog-post.html
Статус одинокої матері не присвоюється. І це проблема – немає чіткого механізму отримання статусу, а це означає, що при зверненні для використання тої чи іншої пільги (допомоги чи соціальної послуги) можуть вимагати повторного підтвердження Вашої одинокого виховання дитини.
Види одиноких матерів/батьків та документи, необхідні для підтвердження цього наведені у таблиці. (+ означає, що додаємо документи, призначені для неодруженої матері (батько не записаний у свідоцтві про народження)
Законодавство України встановлює низку пільг:
Відпустка одиноким матеріям (батькам)
Право на додаткову (соціальну) відпустку тривалістю 10 днів без урахування святкових та неробочих днів. Невикористану за минулі роки додаткову відпустку можна взяти будь-коли, або ж у разі звільнення вона буде компенсована грошима.
Детальніше про види відпусток https://advokatgryb.blogspot.com/2019/06/blog-post_29.html
Особливості щорічної основної відпустки для освітян https://advokatgryb.blogspot.com/2019/06/blog-post_28.html 



Заборона у відмові в прийняті на роботу
Ст. 184 Кодексу законів про працю України встановлює заборону у відмові одинокій матері в прийнятті на роботу, зниження заробітної плати та у звільненні за ініціативою роботодавця до досягнення дитиною 14-літнього віку. Якщо роботодавець відмовляє у прийнятті на роботу, то в такому разі він повинен надати письмові пояснення, а жінка, якій відмовлено у роботі, має право звернутись до  суду.
Право на житло
Ст. 45 ЖК Української РСР передбачено право на першочергове отримання житла одинокими матерями, які потребують поліпшення житлових умов.
Податкова знижка
Залежно від прожиткового мінімуму податкова соціальна пільга (далі - ПСП) надаєтьcя одинокій матері y розмірі, щo дорівнює 150% суми звичайної ПСП y розрахунку нa кoжну дитину вікoм дo 18 років.
У 2019 році її розмір становить 1440,75грн. (960, 50 грн. х 150%) При цьому, податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. У 2019 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2690 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу 1921 грн. х 1,4). Граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги самотній матері визначається як добуток суми, визначеної п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (тобто суми, що дає право на застосування податкової соціальної пільги) та відповідної кількості дітей (у 2018 році 2690 грн. х кількість дітей до 18 років). Отже, у 2019 році самотня мати має право на застосування податкової соціальної пільги в сумі 1440,75 грн. у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років, за умови дотримання норми, зазначеної п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу (заробітна плата не перевищує 2690 грн.).

Тимчасова допомога на дітей
Допомога надається при наявності однієї з таких підстав:
1) рішення суду про стягнення аліментів не виконується у зв'язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;
2) батько перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнаний в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі,
3) місце проживання (перебування) батька не встановлено.

Розмір тимчасової допомоги залежить від віку дитини і розміру прожиткового мінімуму, гарантованого державою для дитини цього віку. Допомога на дітей, зокрема, одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї у  розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30% і більше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Прожитковий мінімум 
з 1 січня 2020 року становить:
  для дітей до 6 років:   1779 грн.
  для дітей від 6 до 18 років: 2218 грн;

Дані про свої доходи потрібно поновлювати кожні 6 місяців в Управлінні праці та соціального захисту населення.


Коментарі

  1. Вибачте, можливо я неуважно прочитала, але до кого має звертатися одинока мати, щоб отримати грошову допомогу? І її можна отримувати раз на рік чи взагалі лише раз за весь час виховання дитини?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Допомога щомісячна. Звертайтесь до управління праці та соціального захисту.

      Видалити

Дописати коментар