Дитячі майданчики


Під час передвиборчих перегонів доволі часто з‘являються нові дитячі майданчики або ремонтуються попередні. Дивно те, що за майданчики беруться геть усі – від кандидата в депутати місцевої ради до кандидата в президенти чи народного депутата (наче натякають – бачите який я – проголосуєте за мене і я буду доглядати цей дитячий майданчик). Хтось ще на це ведеться, хтось ні – ну не всі ж знають, що у депутата Верховної Ради України обов’язки зовсім інші.
Тим не менше, кандидат поставив майданчик законно чи ні, але після виборів ніхто кандидата не бачить, а майданчик живе своїм життям. І добре, якщо майданчик зроблений добротно.
А що робити, коли снаряди на дитячому майданчику перекосилися чи то від «втоми» чи то від злодіїв і стали небезпечними для життя і здоров’я діточок? І кандидата немає, і спитати в нікого.
Проте дитячий майданчик є об‘єктом благоустрою як і засоби зовнішнього освітлення, зовнішня реклама, зелені насадження, тощо.
Для того, щоб дитячі майданчики перестали становити загрозу дітям необхідно, щоб органи місцевого самоврядування прийняли одне важливе рішення - про затвердження плану інвентаризації та паспортизацію об'єктів благоустрою (їх частин).
Вказану функцію орган місцевого самоврядування покладає на підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів. В селах де немає комунального підприємства  але є один чи кілька дитячих майданчиків, питання може бути вирішено шляхом створення робочої групи.

Що робити небайдужим громадянам?
1.         Пишемо заяву до органу місцевого самоврядування про проведення інвентаризації та паспортизації дитячих майданчиків. Можемо звернути увагу, що на конкретному дитячому майданчику один або кілька елементів благоустрою потребують ремонту чи заміни. Зразок заяви беремо тут https://advokatgryb.blogspot.com/2019/07/blog-post_80.html.
2.         У разі відсутності належної реакції пишемо до районної чи обласної державної адміністрації.
3.         Якщо немає належної реакції – пишемо депутатам усіх рівнів по Вашому виборчому округу.

Якщо після цих звернень Ви не отримали потрібної реакції, це не означає, що вичерпані усі можливості:
1)    Можна  звернутися  до адміністративного суду на бездіяльність органу місцевого самоврядування. Юридичне обґрунтування беремо тут https://advokatgryb.blogspot.com/2019/07/blog-post_15.html .
2)    Можна взяти участь у місцевому чи всеукраїнському громадському бюджеті та в такий спосіб добитися фінансування на сучасний  якісний дитячий майданчик за бюджетні кошти.
3)    Можна спробувати звернутися до прокуратури, щоб вони в свою чергу звернулися до суду. Проте шанси на допомогу мінімальні. Не тому, що вони прокурори не хочуть, а це пов’язано з проведеною реформою прокуратури. До речі, за юридичне обґрунтування можна подякувати саме прокурорам. Прокуратура може допомогти  у випадку настання суспільно-небезпечних наслідків безгосподарного утримання дитячих майданчиків.


Про спортивні майданчики на території навчальних закладів читайте тут https://advokatgryb.blogspot.com/2019/07/blog-post_18.html .






Члени групи "Закон і Освіта" https://www.facebook.com/groups/zakonosvita/ у Facebook та однойменного каналу в Telegramm одними з перших читають мої публікації.


Швидше за них читають лише підписники цього блогу

Коментарі