Сертифікація педагогів 2020. Що? Де? Коли?





Ганна Новосад стверджує, що минулого року МОН ретельно стежив за першою пілотною сертифікацією і на основі першого пілоту було прийнято рішення змінити порядок етапів і встановити відсіювання після кожного з них. Крім того, цьогоріч ми збільшили ліміт кількості учасників удвічі – тепер ще більше вчителів мають можливість отримати сертифікат.
Нагадаю, що ті, хто пройшли сертифікацію отримають  доплату в 20% до зарплатні та зарахування атестації.
Новинки сертифікації -2020:
1.     Збільшена кількість вчителів  до 2000 педагогів, пропорційно кількорсті в регіонах. Найменша кількість заяв – 29 – можуть подати вчителі з Луганської області. Найбільшу – 140 – педагоги Дніпропетровщини.
2.     Сертифікація-2020 відбуватимуться за новим порядком. Першим етапом буде незалежне тестування – «ЗНО для вчителів». Наступним – самооцінювання учасниками сертифікації власної педагогічної майстерності. Останнім етапом стане вивчення експертами практичного досвіду роботи учасників сертифікації.
3.     Відсіювання учасників після кожного з етапів: до кожного наступного переходитимуть ті учасники, які вдало пройшли попередній. Також як і раніше, педагог може добровільно відмовитись від сертифікації на будь-якому її етапі.

Хто може реєструватись на сертифікацію-2020?
Зареєструватись на сертифікацію можуть вчителі, які мають педагогічний стаж не менше 2-х років та на момент реєстрації працюють за місцем роботи та на посаді, які вказують під час реєстрації.
Необхідні документи.
1) Оформлену реєстраційну картку-заяву, бланк якої формується на сайті Українського центру оцінювання якості освіти;
2) Копію паспорта громадянина України. В разі його відсутності – іншого документа, що посвідчує особу.
3) Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера фізичної особи – платника податків або картки платника податків. Особа, яка через свої релігійні переконання відмовляється від ІНН – копію сторінки паспорта, на якій зроблено відмітку з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які отримали паспорт громадянина України у формі картки).
4) Довідку із закладу освіти, в якому працює вчитель. Довідка має містити наступну інформацію:
- прізвище, ім’я, по батькові (у разі наявності);
- назву посади з уточненням фаху, за яким працює, а також чи є відповідна посада його основним місцем роботи;
- загальний стаж педагогічної роботи;
- стаж роботи на займаній посаді;
- спеціальність згідно з дипломом;
- кваліфікаційну категорію;
- педагогічне звання (за наявності).
Якщо окремі документи містять розбіжності в персональних даних, необхідно подати копію відповідного документа (свідоцтва про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) та/або свідоцтва про шлюб, та/або свідоцтва про розірвання шлюбу).
Відправляти пакет документів до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти одним із двох шляхів:
- надіслати рекомендованим поштовим відправленням,
- доставити власноруч.
Заяви на участь у сертифікації прийматимуться з 15 до 31 січня 2020 року включно. Дата подання документів визначається за відбитком штемпеля відправлення на конверті. У разі доставки особисто – за днем отримання у РЦОЯО.

Підставами для відмови педагогічному працівникові в реєстрації для участі в сертифікації є:
1) неподання документів, що підтверджують достовірність інформації, зазначеної в реєстраційній картці-заяві;
2) подання недостовірної інформації;
3) неналежне оформлення документів, необхідних для реєстрації;
4) подання реєстраційних документів особою, яка відповідно до вимог законодавства не має права на проходження сертифікації;
5) подання реєстраційних документів після завершення встановленого строку реєстрації;
6) наявність у педагогічного працівника чинного сертифіката про успішне проходження сертифікації, виданого протягом останніх двох років.

Рішення про відмову в реєстрації приймають регламентні комісії при регіональних центрах (далі — регламентні комісії), які діють відповідно до положення, затвердженого МОН. У разі прийняття такого рішення педагогічному працівнику рекомендованим листом надсилається витяг із протоколу засідання регламентної комісії, в якому зазначено причину відмови, та документи, надіслані педагогічним працівником для реєстрації, зокрема реєстраційна картка (без частини, що містить заяву).

Заява про участь у сертифікації, а також копії документів, надіслані педагогічним працівником для реєстрації, зберігаються в регіональному центрі.

Зверніть увагу!  Мої рекомендації.
Подавайте документи негайно з початку сертифікації з описом. Можете попросити юристів, економістів, бухгалтерів, навіть працівників пошти ( не найкращий варіант), щоб Вам допомогли правильно скласти опис. Опис з відміткою поштового відділення зв’язку чи працівника РЦОЯО зберігайте у себе разом з копією довідки закладу освіти та квитанцією про поштове відправлення.



Коментарі