Чергування учня і примусова праця




Чергування учнів не є примусовою працею, але має бути передбачено у Правилах розпорядку школи для учнів.
.


        Так, відповідно до ч. 3 ст. 43 Конституції України використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і про надзвичайний стан.Чинним Кодексом законів про працю або іншим законом чи навіть підзаконним нормативно-правовим актом не передбачено визначення примусової праці.Проте, відповідно до ч.1 ст.9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Частиною 2 ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори» встановлено пріорітет дій міжнародних договорів над національним законодавством, а саме якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому  порядку,  встановлено  інші  правила,  ніж  ті,  що передбачені  у  відповідному  акті   законодавства   України,   то застосовуються правила міжнародного договору.

 10.08.1956 Українська РСР, правонаступником якої є Україна приєдналася до Конвенції Міжнародної організації праці №29 про примусову чи обов'язкову працю.
Стаття 2 цієї Конвенції дає визначення поняття примусової праці.
В розумінні цієї Конвенції термін примусова чи обов'язкова  праця означає будь-яку роботу  чи  службу,  що  її  вимагають  від  якої-небудь  особи  під  загрозою  якогось покарання і для якої ця  особа не запропонувала добровільно своїх послуг.

Примусова  чи обов'язкова праця не включає в себе:
     е) дрібні   роботи  общинного  характеру,  тобто  роботи,  що  виконуються для прямої користі колективу членами даного  колективу  і  які тому можуть вважатися звичайними громадянськими обов'язками  членів  колективу  при  умові,  що   саме   населення   або   його  безпосередні  представники  мають  право  висловити свою думку про  доцільність цих робіт.



Виходячи із змісту визначення, наданого МОП чергування учнів по класу чи по школі не може вважатися примусовою працею. Аналізуємо:1. Чергування учня в класі чи в школі є виконання ним дрібної роботи –  порівняти парти, витерти дошку, слідкувати за дисципліною, доповідати щодо відсутніх тощо.
2. Чергування учня проводиться в інтересах общини і тому є звичайним громадянським обов’язком колективу. Учень є членом общини (класу, школи) і здійснює чергування в інтересах колективу і є обов’язком для усіх членів цього колективу.
3. Населення   або   його безпосередні  представники  мають  право  висловити свою думку про доцільність цих робіт. Це найцікавіший аспект. Чергування, як громадський обов’язок учня має бути передбачений нормативно-правовим актом локальної дії – Правилами внутрішнього трудового розпорядку. Такий же обов’язок визначений ч. 3 ст. 53 Закону України «Про освіту» - здобувач освіти зобов’язаний дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за його наявності). Щодо висловлення своєї думки щодо доцільності цих робіт, тут учень  має можливість вибрати для себе варіант поведінки щодо чергування (через батьків). Також не може бути доцільним вимагати від учня проведення робіт, які входять до кола обов’язків працівників закладу.
А) Виконувати громадський шкільний (класний)  обов’язок у формі чергування.
Б) Не виконувати такий  громадський обов’язок та змінити навчальний заклад.
В) Розпочати роботу щодо зміни внутрішнього трудового розпорядку, але до прийняття цих змін виконувати, передбачені ним обов’язки. 


Якщо ж у Правилах внутрішнього трудового розпорядку школи не передбачено обов’язку чергування і це не передбачено умов договору про надання освітніх послуг (за його наявності) у такому навчальному закладі немає правових дістав до залучення учня до чергування.  
Враховуючи наведене, залучення учня до чергування в класі та школі не вважається примусовою працею, якщо чергування передбачене Правилами внутрішнього розпорядку для учнів, передбачає виконання дрібної роботи в інтересах класу чи школи, є обов’язковим до виконання іншими учнями цього начального закладу. Таке чергування не суперечить положенням ст. 43 Конституції України.
На мою думку питання чергування, підлягає вирішенню шляхом обговорення між батьками та освітянами.

Примус до виконання роботи вчителів читайте тут
Продовження теми чергування - Чи можна учням мити підлоги в класі? Неприємна відповідь для батьків.



Коментарі