Штрафи. Автокрісла.

29.10.19 Верховна Рада прийняла в цілому проєкт "Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей"

Законопроєкт №1150 підтримали всі фракції: за нього проголосували 332 народних депутати.
Зокрема, законопроєктом запроваджується:
·                     штраф за порушення правил перевезення дітей у розмірі 510 грн,
·                     за повторне правопорушення - 850 грн.


Сам закон не змінює Правил дорожнього руху, у яких зазначено, що:
·                     забороняється перевозити дітей, зріст яких менш як 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку, у машині без використання спеціальних засобів, які дозволяють зафіксувати дитину пасками безпеки;
·                     дітей до 16-річного віку - в кузові будь-якого вантажного автомобіля;
·                     організовані групи дітей у темну пору доби.
Зважаючи на це потрібно врахувати, що для того, щоб штрафували за перевезення дітей без автокрісла необхідно виконання двох умов:

1.                                          Щоб вказаний закон підписав Президент України. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
2.                                          Щоб КабМін вніс зміни до Правил дорожнього руху, оскільки сам законопроект встановлює відповідальність за порушення правил перевезення дітей, визначеними Правилами дорожнього руху. При цьому автор законопроекту забув дописати в Прикінцевих положеннях  законопроєкту таку фразу:
«зобов‘язати Кабмін в 3-місячний строк розробити відповідні зміни до підзаконних нормативно-правових актів».

Така законотворча помилка може спричинити, що законопроект буде мертвонародженим.

Цілком можливо, що після вступу в силу цього Закону працівники поліції можуть пробувати штрафувати за перевезення дітей без авто крісла.
Але такий штраф буде неправомірним:

Чинним законодавством не визначено терміну «спеціальних засобів, які дозволяють зафіксувати дитину пасками безпеки», але Законом України «Про поліцію визначено термін «Спеціальні засоби» -  гумові кийки, наручники (у разі їх відсутності - підручні засоби зв'язування), світлозвукові засоби відволікаючого впливу, імітаційні набої, піротехнічні засоби, засоби руйнування перешкод, водомети та бронемашини, ручні газові гранати, а також патрони з газовими гранатами, балончики, патрони, гранати та інші спецзасоби з препаратами сльозогінної та дратівної дії, службові собаки (у стані необхідної оборони або крайньої потреби до спеціальних засобів можуть бути віднесені будь-які підручні засоби).

Получається парадокс, якщо Ви прив’яжете дитину наручниками до пасків безпеки  - Ви формально дотримаєтесь Правил дорожнього руху.

Окрім цього, є спеціальні накладки на паски безпеки, які дозволяють оптимізувати роботу паска безпеки для дітей середнього шкільного віку. Залишається питання необхідності використання авто крісел в автомобілях, обладнаних вмонтованими авто кріслами. Так, наприклад деякі модифікації автомобіля Mercedes-Benz W210 (лупатий, очкарик) ще в 1999-2002 роках  були обладнані вмонтованими в задній диван  двома авто кріслами. Звісно вони не можуть боротися по якості з сучасними авто кріслами, але все ж, питання залишається відкритим.

Будемо сподіватися, що КабМін найближчим часом внесе зміни до Правил дорожнього руху, які вирішать усі спірні моменти, щодо використання авто крісел.

Можливо, що буде як з притягненням до кримінальної відповідальності за керування транспортним засобом в стані спяніння.
Нагадаю рік тому Верховна  Рада України внесла зміни до Кримінального кодексу України, встановивши кримінальну відповідальність. Дана норма має вступити в силу у січні 2020 року. Детальніше за посиланням https://advokatgryb.blogspot.com/2019/02/blog-post_20.html

Проте, на цьому тижні МВС виступило з пропозицією скасувати цю норму.





Коментарі