Порушення порядку фінансування партії




Статтею  15 Закону України «Про політичні партії в Україні» передбачено обмеження у здійсненні внесків на підтримку політичних партій, а саме не допускається фінансування від:
1) органів державної влади та органами місцевого самоврядування;
2) державних (або з державною часткою понад 10%)  та комунальних підприємствами, установ та організацій, а також юридичним особам які належать нерезидентам або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про запобігання корупції";
3) іноземні держави, іноземн юрособи, іноземці та особами без громадянства, а також юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства;
4) незареєстровані громадські об’єднання, благодійні та релігійні об’єднання (організації);
5) неповнолітні та недієздатні громадяни України, а також анонімні особи або які діють під псевдонімом;
6) інші політпартії;
7) фізичні та юрособи, з якими укладено договір про закупівлю робіт, товарів чи послуг протягом строку дії такого договору та протягом одного року після припинення його, крім випадків, якщо загальна сума коштів, отримана за таким договором протягом строку дії договору та протягом двох років після припинення його дії, не перевищує 10 відсотків загальної суми доходу фізичної або юридичної особи за відповідний період;
8) фізичні та юрособи, які мають непогашений податковий борг. (Податко́вий борг (податкове зобов'язання  з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), узгоджене платником податків або встановлене судом (господарським судом), але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

У платника податків виникає податковий борг у випадку, коли протягом 10 календарних днів після отримання податкового повідомлення-рішення не була розпочата процедура оскарження такого рішення
Також загальний розмір внесків на підтримку політичної партії від громадянина України протягом одного року не може перевищувати 400 м.р.з.п. (близько 1,5 млн.грн., а для юросіб 800 м.р.з.п. (близько 3 млн. грн.).

Відповідальність за такі порушення передбачені кодексом про адміністративні правопорушення.
Так, статтею 212-15. КУпАП передбачено відповідальність за Порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення порядку надання або отримання державного фінансування статутної діяльності політичної партії, порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації або агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму.
Начебто сума штрафу невисока 1700 – 2210 грн + 500 гривень судового збору, але санкція статті передбачає конфіскацію внеску на підтримку політичної партії,  наданої або отриманої з порушенням закону.
Доказати склад правопорушення щодо порушення фінансування партії при наявності податкового боргу не складно. Для цього національному агентству з питань запобігання корупції достатньо лише інформації від податкового органу.
Проте нерідко так буває, що фізична особа, яка зробила внесок не знала про наявність у неї податкового боргу, відповідно вона автоматично підпадає притягненню до цього виду відповідальності.

Як з цим боротися?
1.     Порушення прав органом, який склав протокол, наприклад порушення права на захист, на ознайомлення, на надання пояснень.
2.     Строки притягнення. Відповідно до ч. 3 ст. 38 КУпАП винну особу за таке порушення може бути притягнуто до відповідальності  не пізніше ніж через 2 роки з моменту вчинення або не пізніше ніж 3 місяці з моменту виявлення.
3.     В даний час на підписі у Президента України лежать зміни до законодавства, які дозволяють закрити такі справи про адміністративні правопорушення. Чи підпише Президент не відомо, адже казна порожня, а з допомогою цієї статті можна поповнити бюджет. Ціна питання близько 1 млрд. грн.

Водночас надіятися на те, що суд сам за власною ініціативою застосує норми, які врятують Вас від відповідальності не варто. Пр свої права необхідно заявити аргументовано.
Звертаю увагу, що відповідно до ст. 268 КУпАП особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката.
З урахуванням цього рекомендую скористатися наданим правом та залучити адвоката, як тільки стане відомо, що Вас намагаються притягнути до відповідальності.

Адвокат допоможе Вам обрати правильну тактику захисту Ваших інтересів та не допустить неправомірного притягнення Вас  до адміністративної відповідальності.

Адвокатська група Віталія Гриба готова допомогти Вам позбутися цієї проблеми.

Пишіть, дзвоніть. Вайбер, Ватсап, Телеграм, Сігнал, Кріптос.

З повагою, Віталій Гриб
0679825222





Коментарі