Швидкий суд для стягнення аліментів


Є два способи звернення до суду для стягнення аліментів:
1. Звичний порядок – тривалий спосіб судового розгляду із визначенням суми в твердій сумі або  у відсотках до доходу. Тут є ще деякі  варіації, щоб стягнути більшу суму.
2. Маловідомий – через судовий наказ. Головний плюс – заява розглядається в напівавтоматичному режимі – «подали заяву – отримали наказ». Мінусом є те, що якщо Ви отримуєте наказ не у відсотках від доходу, а з прив’язкою до мінімального прожиткового мінімуму Ви отримуєте меншу суму. І ще одним мінусом є те, що потрібно заплатити маленький судовий збір (На даний час сума збору становить: 210.20 грн.)  

Так, ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу України передбачено, що, той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі:
- на 1 дитину – ¼ заробітку (доходу) платника аліментів;
- на 2 дітей – 1/3 заробітку (доходу) платника аліментів;
- на 3 та більше дітей – ½ (доходу) платника аліментів.
Також з заявою про видачу судового наказу можна звернутись для стягнення аліментів у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що станом на лютий 2020 року складає:
на дитину віком до 6 років –
889 грн. 50 коп., 
на дитину віком від 6 до 18 років – 1109
грн. 
Слід зазначити, що у випадку, якщо боржник є безробітнім, заборгованість по сплаті аліментів у такому випадку буде розраховуватися йому виходячи із середньої заробітної плати по місцевості.
Для отримання судового наказу необхідно подати до суду відповідну заяву. Така заява потребує значно простішого обґрунтування та доказової бази ніж позовна заява, оскільки порядок наказного провадження передбачає розгляд безспірних вимог заявника. У нашому випадку такі вимоги гарантовані нормами Сімейного кодексу України. Якщо ви звернетеся по юридичну допомогу для складання такої заяви, послуги з її підготовки будуть коштувати менше ніж підготовка позову.
Як уже зазначалося, на відміну від подачі позовної заяви, за подачу заяви про видачу судового наказу доведеться сплатити судовий збір (якщо Ви не звільнені ви від його сплати відповідно до положень Закону України «Про судовий збір». З цим питанням, як і з питанням реквізитів для сплати судового збору та отримання квитанції для його оплати без додаткового візиту до суду, вам теж може допомогти ваш юрист, зазвичай вирішення цих питань входить у вартість підготовки самої заяви і не потребує додаткових витрат.

Тепер найприємніша відмінна риса наказного провадження від позовного: видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень. 
Тобто, вам не потрібно витрачати час на судові засідання, які можуть відкладатись та переноситись з незалежних від вас причин декілька разів, що значно подовжує час розгляду справи не дивлячись на встановлені законодавством строки, чекати затримки судових засідань, які іноді можуть складати години, зустрічатись у суді з тим з батьків, хто не захотів добровільно утримувати дитину, вступати з ним у дебати під час судового засідання, що завдає неабиякого морального дискомфорту, думати на кого залишити дитину у день суду, відпрошуватись з роботи тощо.

Ви лише подаєте належним чином складену заяву про видачу судового наказу до суду і чекаєте на отримання самого наказу, про що вас повідомлять та запросять отримати наказ під розпис або надішлють вам його поштою.
Копія такого наказу буде направлена боржнику. Якщо боржник ухилятиметься від виконання наказу, слід знати, що судовий наказ підлягає виконанню за правилами, які встановлені для виконання судових рішень.
У видачі судового наказу також може бути відмовлено (судовий збір при цьому вам не повернуть), якщо така заява не буде відповідати вимогам, зазначеним у Цивільному процесуальному кодексі України. Тому, не дивлячись на спрощений процес підготовки, раджу звертатись до спеціаліста, який добре знає як швидко і правильно це зробити.
Строки розгляду такої заяви теж вказують на більш спрощений порядок отримання результату. 
При подачі до суду позову у звичайному порядку, суд протягом 5 днів відкриває провадження у справі (у випадку, якщо немає зауважень до самої позовної заяви та її подано з дотриманням вимог законодавства). Далі слідують процесуальні дії, такі як надсилання відповідачу позову, надання відповідачу строку для підготовки та подання відзиву на позов, витребування додаткових документів у сторін тощо. Суд може призначити підготовче судове засідання. Тільки потім, з врахуванням завантаження суду, суд призначає справу до розгляду куди викликає обидві сторони. Через неявку сторін (навіть без поважних причин, а потім і з клопотанням сторони) розгляд справи може відкладатись неодноразово і досить важко спрогнозувати дату винесення рішення.

Що стосується порядку стягнення аліментів, якому присвячений даний матеріал, слід нагадати, що розгляд заяви про видачу наказу відбувається без повідомлення та присутності сторін, а сам наказ не підлягає апеляційному оскарженню. Його можливо лише скасувати у судовому порядку, але то вже інша історія. Такі особливості процесу видачі судового наказу значно пришвидшує вирішення питання стягнення аліментів та уберігає вас від витрати безлічі часу та емоційних сил на вирішення справи.
Разом з тим, кожен сам для себе повинен зважити усі аспекти такого порядку стягнення аліментів та визначити, що є пріоритетним під час вирішення питання і чи задовольнить вас розмір аліментів, який можна стягнути у такий спосіб. Від себе можу додати, що наразі зросла тенденція стягнення аліментів у порядку наказного провадження. Проте, кожна ситуація є індивідуальною і правник на консультації допоможе вам обрати правильний шлях її вирішення.

Бережіть своє здоров'я  і нерви, якщо не заради себе, то заради дітей.


Покрокову інструкцію щодо стягнення аліментів можна прочитати  тут. https://advokatgryb.blogspot.com/2020/01/blog-post.html

Коментарі