Обмеження права керування ТЗ - дієвий спосіб для стягнення аліментів



Тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами є дієвим механізмом і спробую пояснити чому.

Так, державний виконавець  виносить постанову про тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами.

Ця постанова потрапляє на виконання до органів поліції і спокійно собі лежить, поки боржника не зупинять за порушення правил дорожнього руху чи з інших підстав.

Будучи підключеними до центральної бази працівники поліції складають адміністративний протокол аліментника-боржника, який передбачає притягнення до адміністративної відповідальності із позбавленням права керування транспортним засобом. У зв‘язку із запуском електронних водійських посвідчень, шанси боржника відпетляти  від відповідальності близькі до нуля.

Боржнику нічого не залишається як змиритися або терміново бігти і ліквідовувати заборгованість зі сплати аліментів.

Звичайно він міг би спробувати затягнути процедуру притягнення до адміністративної відповідальності та одночасно оскаржити дії державного виконавця, але зважаючи на довгу процедуру  оскарження дій державного виконавця це зробити нереально.

Тут важливо прийняти до уваги тези рішення Івано-Франківського апеляційного суду 339/272/19  від 08.01.2020 року з якого вбачається, що апеляційний суд не перевіряє законність встановленого стосовно боржника-аліментника обмеження щодо обмеження права керування транспортними засобами, оскільки діючим законом передбачено інший порядок перевірки рішень державного виконавця.

Відповідно до ст. 71  Закону України "Про виконавче провадження" тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосовано в разі:
1) якщо встановлення такого обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування;
2) використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю;
3) проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції;
4) розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами у порядку, встановленому законом.

Водночас стягувачі нерідко скаржаться, що це засіб обмеження неефективний. Переконаний, що це пов’язано за відсутністю контролю виконання, тобто наявність супровідного листа у виконавчому провадженні, ще не свідчить про те, що постанова перебуває на виконанні.

Тому вказане питання як і стан виконання обмежень виїзду має контролюватися.

Детальніше про інструменти стягнення аліментів – читайте тут https://advokatgryb.blogspot.com/2020/01/blog-post.html 

Коментарі