Індексація аліментів


Прострочення аліментів, які сплачуються на підставі рішення суду про стягнення  аліментів в твердій грошовій сумі або якщо батьки домовились між собою про сплату аліментів у твердій сумі, підлягають індексації.
Індексація грошових доходів проводиться відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі - Порядок).
Для аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі, що були призначені до червня 2016 року, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з часу набрання чинності Законом України від 17.05.2016 р. N 1368-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо індексації розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі", тобто з червня 2016 року.
Індексація аліментів проводиться виключно в судовому порядку. Державний виконавець не має права самостійно нараховувати індексацію.

В теперішній час індексація складає невисокі нарахування, відтак до суду з питанням про індексацію доцільно звертатися лише як додатковою позовною вимогою а не звертатися з окремим позовом. Про інші інструменти для стягнення аліментів можете почитати за посиланням https://advokatgryb.blogspot.com/2020/01/blog-post.html 

Коментарі