Чи має право батько дитини – голова батьківського комітету виступити замовником послуг з охорони дошкільного навчального закладу?


На це питання дасть відповідь Закон України  «Про дошкільну освіту».
Згідно з ч. 2 ст. 19 Закону України на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування в системі дошкільної освіти в межах їх компетенції покладено обов’язок щодо:
- створення умов для одержання громадянами дошкільної освіти;
- забезпечення соціального захисту, охорону життя, здоров'я та захист прав учасників навчально-виховного процесу та обслуговуючого персоналу в дошкільному навчальному закладі.
Як вбачається з наведеної  статті, зобов’язання забезпечити охорону життя, здоров'я та захист прав учасників навчально-виховного процесу та обслуговуючого персоналу в дошкільному навчальному закладі покладено на Київську міську державну адміністрацію, районну державну адміністрацію та Київську міську раду. Відповідно саме на ці суб‘єкти покладено повноваження щодо укладення договорів охорони дошкільних навчальних закладів.
Згідно з п. 2.10 2.10. Примірне положення про відділ (управління) освіти виконавчого комітету міської ради, затвердженого Наказом Міністерства освіти і  науки України від 01.04.2003  N 192 забезпечення  соціального   захисту,   охорони   життя, здоров'я  та  захисту прав учасників навчально-виховного процесу в навчальних закладах і установах освіти покладено на відповідні відділи (управління) освіти.
Крім цього, права та обов‘язки батьків визначені ст. 36 вищезгаданого Закону. Серед прав та обов‘язків відсутні функції батьків у забезпеченні охорони життя, здоров'я та захист прав учасників навчально-виховного процесу та обслуговуючого персоналу в дошкільному навчальному закладі.
Водночас, цією ж статтею визначене право батьків обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування дошкільного навчального закладу.

Примірним  положенням про батьківські комітети (раду) дошкільного навчального закладу, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 26 квітня 2011 року № 398 визначені права та обов’язки батьківських комітетів та їх голів. Вказане Положення начебто скасовано, але у вільному доступі відповідного наказу знайти не можу.

В будь-якому випадку інших нормативно-правових актів, які б регламентували організовану діяльність батьків на сьогодні не існує.
Відповідно до п.п. 5.4, 5.5 наведеного  Положення голови (представники) комітетів є членом педагогічної ради закладу та може бути членом атестаційної комісії для проведення атестації педагогічних працівників закладу.
Жодних інших, у т.ч. адміністративних чи організаційно-розпорядчих функцій на голову комітету Примірним положенням не покладається.


Таким чином, виходячи з наведених положень  законодавства України в галузі дошкільної освіти фізична особа не може виступити замовником послуг з охорони дошкільного навчального закладу.

Я уже робив правовий висновок по одному з договорів. Можете з ним ознайомитись тут https://advokatgryb.blogspot.com/2018/11/blog-post_83.html#more 

Якщо ж все-таки надумали найняти охорону  - читайте іншу статтю, щоб не пролетіти https://advokatgryb.blogspot.com/2018/11/blog-post_12.html 

Коментарі