Штрафи за порушення законодавства про працю

На початку 2019 року інспекція Держпраці активізувала свою діяльність у зв‘язку з підвищенням мінімального розміру заробітної плати. Основні приводи для перевірок:
  1. Рішення суду або інформація від правоохоронних органів про порушення законів про працю.
  2. Рішення керівника інспектора про перевірку дотримання трудового законодавства.
  3. Заява працівника про неоформлення його на роботу.
  4. Заява працівника про порушення його трудових прав.
  5. Інформація від Держстату, ДФС і Пенсійного фонду
 
Детальніше про штрафи за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці https://advokatgryb.blogspot.com/2019/01/blog-post_21.html#more  Це Вам для того, щоб Ви побачили перелік можливих порушень і зрозуміли реальність - на скільки Ваш бізнес готовий до перевірки інспекцією.

Що може інспектор
Постанова КМУ від 26.04.2017 р. № 295  визначає порядок проведення перевірок. Інспектор праці сам визначає куди і коли відправитися на перевірку, на відміну, наприклад, від податківців, які повинні отримувати санкцію начальства і направлення на перевірку.
Тому формально він може з'явитися на перевірку в будь-який час доби (навіть вночі) і заходити в будь-які приміщення об'єкта, де використовується наймана праця. Але якщо він прийде вночі і нікого не застане, то не зможе виписати штраф за недопуск до перевірки - адже його не зобов'язані чекати цілодобово. Тільки скласти акт про неможливість проведення інспекційного відвідування із зазначенням причин.
Так само інспектор вирішує, попереджати про свій візит чи ні. Якщо вважатиме, що це зашкодить перевірці, то може прийти без попередження. Про проведення перевірки він повідомляє уповноваженій посадовій особі підприємства.
Для проведення відвідування інспектору досить мати при собі службове посвідчення, але необхідно переконатися, що перед Вами дійсно інспектор.
Переписати дані посвідчення і звірити їх з тими, що вказані на сайті Держпраці в спеціальному реєстрі. Якщо фото, номер або термін дії документа не збігаються, можна не допускати такого інспектора до перевірки. У разі виникнення підозри слід звертатися в підрозділи Національної поліції або управлінь Держпраці.
Нещодавно Держпраці попередив про часті випадки відвідування приватних підприємців шахраями під виглядом державних інспекторів, які нібито повинні перевірити питання укладення трудових договорів та оплати праці найманих працівників. Погрожуючи великими штрафами, вимагають у підприємців гроші.
Поки перевірки без попередження можуть проводитися тільки у частині порушення правил працевлаштування, а інспекції, пов'язані з охороною праці - за планом. Але Уряд вже запропонував депутатам дати право Держпраці перевіряти без попередження підприємства за будь-яких питань. У тому числі пов'язаних з охороною праці.


Виконання приписів та штрафи
За результатами інспектування складається акт, а якщо виявлено порушення, то виноситься припис про їх усунення. А далі, залежно від виду порушення, може оштрафувати компанію (і її посадових осіб) чи ні.

Якщо роботодавець виконав припис і, наприклад, у встановлений термін виплатив працівникам компенсацію за затримку зарплати, то підстави для штрафу (за ст. 265 КЗпП) відсутні (лист Держпраці від 11.01.2018 р. №183/3/4.3-3В-18). Це також закріплено в п. 28 Порядку №295.
Якщо розпорядження не виконано, то винні посадові особи штрафуються за ст. 41 КУпАП та ст. 265 КЗпП.
Але, якщо виявлені випадки неоформлених працівників або невиплати в повному обсязі зарплати, або виплата зарплати нижче мінімальної, то одночасно з внесенням приписи про усунення порушення накладається штраф. Незалежно від того, виправив його роботодавець чи ні.
За порушення законодавства про працю передбачена і кримінальна відповідальність.



Коментарі