Оплата праці сумісника

Питання:

У навчальному закладі на час відпустки сторожа його заміщає двірник. Тобто виконує вдень обов’язки двірника, а вночі чергує за сторожа. У цей період працює на ставку двірника та 0,75 ставки сторожа. Як повинна здійснюватися оплата праці у цей період?


Відповідно до роз’яснення Державної служби України з питань праці виконання працівником, крім своєї основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі,  організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом вважається сумісництвом.
У зв’язку з вищезазначеним, із двірником, який має виконувати обов’язки сторожа у вільний від основної роботи час, слід укласти строковий трудовий договір. Тобто, двірника приймають на посаду сторожа за сумісництвом, оскільки у нього є основне місце роботи.
Відповідно до вимог частини першої статті 1021 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП України) працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Водночас, слід врахувати, що відповідно до вимог частини першої статті 108 КЗпП України робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, встановлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.
Відповідно до вимог пункту 94 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом  Міністерства  освіти України від 15.04.93 № 102, працівникам установ освіти, які за графіком роботи працюють в нічний час, здійснюється додаткова оплата в розмірі 35 відсотків годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час (у період з 10 годин вечора до 6 годин ранку).
Крім того, при нарахуванні заробітної плати слід врахувати вимоги статті 94 КЗпП України, якою передбачено, що заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу, статті 95 КЗпП України щодо мінімальної заробітної плати, статті 106 КЗпП України щодо оплати роботи в надурочний час, статті 107 КЗпП України щодо оплати роботи у святкові і неробочі дні.

Дивно, що у роз'ясненні служби немає згадки про ст. 50 КЗпП щодо норми тривалості робочого часу, а саме нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. 
Відповідно до ст. 65 КЗпП надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.
Власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника.
Звертаю увагу, що у разі порушення цих норм  винну особу може бути притягнуто до  суворої адміністративної відповідальності в розмірі 10 мінімальних розмірів заробітної плати за кожного !!! працівника, а це з 1 січня 2019 року 41 730 грн.

Детальніше про Штрафи за порушення при оплаті праці та Штрафи за порушення законодавства у сфері праці
Члени групи "Закон і Освіта" https://www.facebook.com/groups/zakonosvita/ у Facebook та однойменного каналу в Telegramm одними з перших читають мої публікації.




Швидше за них читають лише підписники цього блогу





Коментарі